טיפול בהתקרחות ושיער דליל » טיפול בהתקרחות » התקרחות וגנטיקה
רקע גנטי הוא הסיבה המובילה כיום להתקרחות אצל נשים וגברים. הסברה העיקרית היא ששינויים בגנים מסוימים הם האחראים ליצירת הורמונים המשפיעים על צמיחת השיער.
רקע גנטי נחשב לסיבה מובילה להתקרחות אצל גברים ונשים. רוב המחקרים בנושא התקרחות על רקע גנטי מרוכזים סביב אוכלוסיית הגברים (למרות שקיימת גם אצל נשים), כאשר הסיבה העיקרית להתקרחות קשורה בהורמון דהידרוטסטוסטרון שהוא תוצר של ההורמון הגברי טסטוסטרון שקיים גם אצל נשים במידה פחותה. להורמונים הגבריים יש חשיבות גדולה להתפתחות מינית תקינה עבורם, ועבור נשים וגברים כאחד הם תורמים לאיזון צמיחת השיער ולחשק מיני.
צמיחת השיער מתרחשת בזקיקי השיער שנמצאים מתחת לעור. כל שערה צומחת במהלך תקופה של שנתיים עד שש שנים ואז הזקיק נכנס לתקופת מנוחה, אשר בה לא מתרחשת צמיחה של שיער למשך מספר חודשים. בסיום תקופת המנוחה, השיער נושר וזקיק השיער מתחיל להצמיח שיער מחדש. תהליך זה חוזר על עצמו במשך כל החיים. נוכחות מוגברת של דהידרוטסטוסטרון בזקיקי השיער יכולה לקצר את תקופת צמיחת השיער ולגרום לצמיחת שיער דקיק וקצר יותר. בנוסף, נוצר עיכוב ואף עצירה של צמיחת שיער חדש במקום זה שנשר.
הסברה היא שמספר גנים שונים מעורבים בתופעה של התקרחות על רקע גנטי אבל הוכחה מחקרית הושגה רק בהקשר של גן AR. גן זה אחראי ליצירת חלבון קולטן הדהידרוטסטוסטרון (DHT) והורמונים נוספים. שינויים בגן AR הוכחו כאחראים להגברת פעילות הקולטנים בזקיקי השיער אך בשלב זה לא ברור איך זה תורם להגברת הסיכון להתקרחות על רקע גנטי עבור נשים וגברים.
כפי שצוין לעיל, אם אחד או יותר מבני המשפחה סובלים מתופעה זו, אתם כנראה בסיכון גבוה יותר לסבול ממנה גם. בכל מקרה התופעה שכיחה מאוד אצל גברים וקצת פחות אצל נשים אחרי גיל המעבר. במידה וכבר קיימים סימנים מובהקים של הופעת התקרחות (ראו סולם נורווד-לודוויג בהמשך) או שאתם חוששים שהשיער שלכם דליל, דקיק, חסר ברק או נושר יותר מהנורמה, מומלץ להתייעץ עם מומחי שיער של חברת דימדיקו שיוכלו לבדוק את מצב השיער שלכם ולהמליץ על טיפול בהתאם למצב.