טיפול בהתקרחות ושיער דליל » התקרחות – גברים » מהי התקרחות גברית וכיצד לטפל בה

לשיחה עם צוות היועצים:

מהי התקרחות גברית וכיצד לטפל בה

תהליך התקרחות גברית יכול להתחיל כבר בשנות ה-20 אך הדבר לא תמיד ברור לעין ולכן קשה לאבחן. להתקרחות הגברית מספר מאפיינים וסיבות, וגם מגוון טיפולים שכדאי להכיר.

רקע כללי

התקרחות גברית היא תופעה רחבה ומוכרת אצל רוב הגברים המתבגרים. התקרחות גברית יכולה להתפתח עקב מחסור בברזל, חסרים תזונתיים, טיפולים תרופתיים שונים, טיפולים כימותרפיים ועוד. כמו כן, מצבים נפשיים קיצוניים יכולים לעיתים לגרום לנשירה חריפה, אך לרוב במקרים אלו הבעיה תחלוף בשוך המצב. ברוב המקרים ההתקרחות הגברית נובעת מתהליך טבעי בו הורמון הטסטוסטרון הופך לדהידרוטסטוסטרון (DHT) עקב פעילות האנזים אלפא 5 רדוקטאז. הדהידרוטסטוסטרון גורם לנזק לאספקת דם והזנה לזקיקי השיער אשר נמצאים במצב מנוחה בעיקר, כלומר הוא מפריע לתהליך הצמיחה הסדיר וכך מופר האיזון בין צמיחה טבעית לנשירה טבעית. סוג התקרחות זה קרוי Androgenetic Alopecia – התקרחות על רקע גנטי והיא מאופיינת לרוב על ידי נסיגה של קו השיער בהדרגה, כמו גם התקרחות באזור המפרצים והקדקוד. בדרך כלל השיער באזורים הצדיים והאחוריים בקרקפת לא נפגעים.
קיימים סוגי התקרחות גברית נוספים שהם פחות שכיחים כגון התקרחות כוללת והתקרחות הממוקדת באזורים שונים בקרקפת, אשר לרוב נובעים מבעיות רפואיות זמניות או מחלות אוטואימוניות שונות. 
ההתקרחות הגברית יכולה להתחיל בגילאים יחסית צעירים, באזור גיל ה-20, ולא תמיד מאובחנת בשלבים המוקדמים כיוון שבשלבים אלו עוד לא מופיעים סימנים מובהקים. מאחר וההתקרחות מתרחשת לרוב לאורך זמן רב ובהדרגה, לא תמיד קל לשים לב להתרחשותה. ההתקרחות הגברית היא תופעה טבעית שמתרחשת אצל רוב הגברים, אך אין זה אומר שמדובר בגזרה ושלא ניתן לעשות מאום בעניין. להיפך, ברוב המקרים ניתן לטפל ולהאט את התופעה באמצעים שונים אך חשוב להבין שככל שמתחילים מאוחר יותר, כך קשה יותר יהיה להשיג תוצאות. לשם המחשה ניתן לצפות בסולם נורווד-המילטון המתאר את שלבי ההתקרחות והדפוסים השונים אצל גברים ובאיזה מהשלבים מומלץ לבצע טיפול. בשלבים המאוחרים של ההתקרחות קיימות אופציות נוספות שהן יותר קוסמטיות כגון השתלת שיער ואף הדבקת פאה למי שלא יכול לחיות עם ההתקרחות כלל. 

טיפול בהתקרחות באמצעות תכשירים למריחה

לפני שניגשים לטיפול כלשהו, ניתן לגשת לרופא עור (דרמטולוג) על מנת לוודא באיזה סוג התקרחות מדובר במידה וכבר ניכרים סימנים בולטים להתקרחות. יתכן כי ההתקרחות נובעת מסיבות שונות ולא מדובר בהתקרחות גנטית ולכן חשוב לשלול בעיות רפואיות ומחלות כגון אלופציה אראטה או אלופציה טוטאליס. במידה ומדובר בהתקרחות על רקע גנטי רופא העור יכול להמליץ על טיפולים שונים כולל תרופתיים, על כך בהמשך.
במקרים בהם לא נראים עדיין סימנים בולטים של התקרחות אך אתם חושדים או חוששים שתסבלו מהתופעה בהמשך, ניתן להתחיל בטיפול מוקדם על מנת להבטיח סיכויי הצלחה גבוהים יותר. אפשר לפנות למומחי שיער, טריקולוגים, אשר בידם הידע והאמצעים לייעץ לגבי הטיפול המתאים עבורכם. לדוגמה, בחברת דימדיקו, תוכלו לקבל אבחון ללא כל עלות או התחייבות, והטיפול יוצע לכם רק במקרים בהם הוא באמת עשוי להועיל לכם. 
תכשירים המכילים מינוקסידיל: מוכרים כבר כמה עשורים וניתנים לשימוש ורכישה ללא מרשם רופא. התכשירים הם לשימוש חיצוני על גבי עור הקרקפת. זהו תכשיר יעיל יחסית, אך לא תמיד מתאים לכולם ויכולות להיות לו תופעות לוואי שונות (כגון נפיחות בפנים ובמקומות נוספים, תופעות אלרגיות שונות, נשירת שיער לאחר הפסקת הטיפול ועוד). ישנם מקרים בהם התכשיר אפקטיבי ומקרים אחרים בהם הוא לא. 
תרופות סבתא: קיימות המלצות רבות בסגנון תרופות סבתא הכוללות שמנים, רכיבים ותרכובות אשר אינן מסוכנות, אך לרוב אינן מועילות במיוחד, מעבר לסיוע בשמירה על ניקיון הקרקפת והעשרת השיער הקיים בחומרים טבעיים ומזינים. 
שמפו וקרמים שונים: קיים היצע רב של מוצרים קוסמטיים המבטיחים שיפור וטיפול נגד התקרחות אף שלמעשה לא הוכח שאלה יעילים.

טיפול תרופתי בהתקרחות באמצעות כדורים

התרופה המוכרת ביותר כיום לטיפול בהתקרחות גברית היא פינסטריד (פרופסיה). תרופה זו מעכבת את פעילות האנזים 5 אלפא רדוקטאז ובכך עשויה למנוע מהזקיקים להישאר במצב של תרדמת, כלומר היא מאפשרת לזקיק להמשיך ולהצמיח שיער חדש. 
תרופה זו ניתנת אך ורק עם מרשם רופא. אם התרופה נשמעת לכם כיעילה, חשוב להבין כי אין ליטול אותה בקלות ראש. קיימות הוכחות מחקריות רבות המצביעות על תופעות לוואי אפשריות הקשורות למערכת המין הגברית גם לאחר הפסקת נטילת התרופה.

טיפול בהתקרחות באמצעות זריקות PRP

בטיפול בזריקות PRP נלקח דם מהמטופל, דם זה עובר תהליך בצנטריפוגה להפרדתו למרכיביו השונים. התוצר של התהליך הוא פלזמה עשירה בטסיות דם אשר מוזרקת לקרקפת המטופל. הפלזמה עשויה לסייע לשיער לצמוח מחדש. מאחר והטיפול מבוסס על דמו של המטופל, הוא נחשב יחסית בטוח אך יכולות להופיע תופעות לוואי שונות כמו אי נוחות באזור ההזרקה, כאבים ואודם מקומי. 
הטיפול הוא פולשני, ומבוצע על ידי הזרקות, ולכן חייב להתבצע על ידי רופא שהוכשר לכך. הטיפול אמור לעצור את נשירת השיער ואף לגרום לצמיחה מחדש של השיער עם מספר טיפולים בשנה. אך יש חילוקי דעות בעולם הרפואה באשר ליעילות הטיפול בשיער באמצעות PRP. 

השתלת שיער

קיימות כיום שיטות מתקדמות להשתלת שיער בהתאם לסוג ההשתלה, כמות וגודל השתלים, הציוד הרפואי, צורת חילוץ זקיקי השיער להשתלה ואופן השתלתם. אחת השיטות הנפוצות ביותר נקראת FUT ומצריכה הוצאה של פיסת עור המכילה זקיקי שיערות, והפרדת הזקיקים ליחידות של 2 עד 4 שיערות אשר מושתלות בקרקפת באזורים הרצויים. שיטת FUE היא גרסה מתקדמת של FUT בה מוציאים זקיק שיער בודד בעזרת מחט מיוחדת ומשתילים את הזקיק באזור הרצוי. שיטת FUE עדיפה מאחר והיא אינה משאירה צלקת ומאפשרת החלמה מהירה יותר (כחמישה ימים). במהלך פעולת ההשתלה מושתלים זקיקי שיער רבים לקבלת צפיפות מספקת ומראה טבעי. יתכן כי האזור התורם, ממנו נלקחים הזקיקים הבריאים להשתלה לא יספיק לביצוע השתלה מלאה בפעם אחת, כך שיתכן ויהיה צורך ביותר מהשתלה אחת. כמו כן, כמו עם כל השתלה, למרות שמדובר בהשתלה עצמית (משערות עצמיות) עדיין יתכן כי תהיה דחיה של חלק מהשתלים. 
מאחר ומדובר בהליך כירורגי לכל דבר, יכולות להופיע תופעות לוואי שונות כגון נפיחות באזור המצח והעפעפיים (תופעה זמנית), כאבים ואי נוחות באזור התורם (החלק האחורי של הקרקפת), חוסר תחושה באזור ההשתלה עקב שימוש בחומר הרדמה מקומי (יכול להימשך שבועות עד חודשים), פצעונים עקב צמיחה מחדש של שערות מושתלות בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה ועוד. 

טיפול טבעי בהתקרחות

טיפול טבעי בהתקרחות למעשה אינו מערב כל תרופה, תמיסה או הליך חודרני, אלא מבוסס על זירוז ושיפור תהליכים פיזיולוגיים קיימים באמצעים טבעיים שונים המסייעים במניעת נשירה וזירוז צמיחה מחדש של השיער. 
להלן תכונות מכשירי הריג'ן:

תכונות

מכשיר הריג'ן קלאסיק

מכשיר הריג'ן פרמיום

פעולה ביוכימית – החדרת אבץ ונחושת לקרקפת: אבץ ונחושת, הידועים כ"אנטי אנדרוגן" מוחדרים לעור הקרקפת באמצעות זרם חשמלי עדין ובלתי מורגש אשר עוזר לנטרול וטיפול ממוקד בגורמים הראשיים להתקרחות.

כן

כן

פעולה חשמלית – גירוי הקרקפת:

זרם חשמלי עדין ומשתנה גורם למנגנוני הריפוי העצמי בגופנו להיכנס לפעולה. זרימת הדם לשורשי השיער משתפרת, עור הקרקפת מתעבה ומתגמש, זקיקי שיער רדומים מתעוררים ומצמיחים שיער מחדש ואיכות השיער משתפרת

כן

כן

פעולה מכאנית – עיסוי הקרקפת: מנוע רטט עדין מניע את הדסקיות מעלה, מטה ולצדדים והשיניים העדינות שעל הדסקיות עוזרות לפעולה זו המגבירה את זרימת הדם לשורשי השיער, עוזרת לפינוי רעלנים מואץ, זקיקי השיער מוזנים, השורש מתעבה ומצמיח שיער עבה ובריא יותר מבעבר.

כן

כן

פעולה אופטית – קרן לייזר רך (LLLT) מזרזת את שפעול וחלוקת התאים ומסייעת בעידוד הפעילות של זקיקי השיער בקצב מזורז.

לא

כן

מדובר במכשירים לטיפול עצמי, בנוחות בביתכם, בקלות ובזמן טיפול קצר (כ 5-10 דקות בכל פעם). אפשר לבצע את הטיפול תוך צפייה בטלוויזיה או מול המחשב ללא כל בעיה. 
מדובר במכשיר שניתן לרכוש עצמאית. החברה מאפשרת לכל מעוניין להגיע לפגישה בה מתבצע אבחון על ידי גורם מקצועי, ובמידה ויש התאמה לשימוש במכשיר, תוכלו לקבל את ההחלטה לרכוש את המכשיר. לאחר הרכישה, תעברו הדרכה לשימוש נכון במכשיר.
לטיפול טבעי בעזרת מכשיר הריג'ן אין תופעות לוואי כלשהן והמכשיר הינו בעל אישור מכון התקנים כעומד בתקני הבטיחות הבינלאומיים המחמירים ביותר ובאישור משרד הבריאות.

עוד בנושא התקרחות - גברים

דילוג לתוכן