טיפול בהתקרחות ושיער דליל » התקרחות – גברים » נשירת שיער גברים סיבות
נשירת שיער אצל גברים היא תהליך טבעי של הגוף, אך לעיתים הנשירה הופכת מוגברת והדבר יכול לנבוע מכמה סיבות, בהן הגוף מגיב לתופעות שונות.
במקרים בהם ישנה נשירה מוגברת והידלדלות של השיער, אנו בעצם מבינים כי הזקיקים לא חזרו להצמיח את השיער לאחר נשירתו והמחזוריות נעצרת. מה גורם לזקיק השיער להיכנס למצב של ניוון כזה? ובכן, למעשה זוהו מספר גורמים שיכולים לגרום לכך. עיקר ההבנה בתחום היא סביב שינויים הורמונליים אצל גברים ובמיוחד בהורמון הטסטוסטרון, שהוא הורמון המין הגברי. הורמון זה יכול לגרום לריבוי שיער וגם להיפך, בעקבות פעילות האנזים 5 אלפא רדוקטאז ההופך את הורמון הטסטוסטרון לדהידרוטסטוסטרון (DHT) הגורם לזקיק השיער להישאר במצב רדום ובסופו של דבר להתנוון, כך ששיער חדש לא יצמח ממנו.
התקרחות גברית על רקע גנטי – Androgenetic Alopecia, היא הסוג הנפוץ ביותר והיא זו הפוגעת ברוב רובם של הגברים. התקרחות זו מאופיינת בנסיגה הדרגתית (תהליך שלוקח שנים) של קו השיער בצורות שונות עד להתקרחות נרחבת. לרוב השיער שבצדי הקרקפת ומאחוריה אינו נפגע. התקרחות גנטית שאינה מטופלת היא בלתי הפיכה ולכן חשוב להתחיל בטיפול מוקדם ככל הניתן (לפני הופעת סימנים מובהקים) אם רוצים להאט את התקדמות התופעה ואף לעצור אותה.
להלן מספר סיבות נפוצות בגינן מופיעה נשירת שיער מוגברת:
מחסור בברזל בדם מוכר כתורם להתקרחות, כמו גם חסרים תזונתיים אחרים הנגרמים מתזונה לקויה. לרוב ניתן לשפר את המצב בעזרת תוספי מזון או שיפור התזונה באופן משמעותי.
גם בעיות בבלוטת התריס יכולות לתרום להתקרחות. במקרה זה דרוש טיפול רפואי בהתאם לממצאים.
קיימות תרופות שונות שיכולות לגרום להתקרחות כתופעת לוואי של התרופה. לרוב הבעיה תיפתר לאחר הפסקת נטילת התרופה (אין להפסיק נטילת תרופה ללא התייעצות עם רופא).
למרות שקיימת התקדמות ניכרת בתחום הכימותרפיה, טיפול שכזה יכול לגרום להתקרחות במהלך הטיפול. עם סיום הטיפול, לרוב, השערות יחזרו לצמוח.
מצבים נפשיים חריפים יכולים לגרום לנשירת שיער מסיבית, לרוב מהירה ופתאומית. עם טיפול נפשי מתאים או חלוף המצב, לרוב השערות צומחות מחדש בעצמן.
מחלות אלה יכולות לגרום להתקרחות אצל גברים. מבין המחלות האוטואימוניות, אלופציה אראטה היא השכיחה ביותר (כ-2% מאוכלוסיית הגברים סובלים מהמחלה לפחות פעם בחייהם). המחלה גורמת לנשירה פתאומית ולא ממוקדת בצורת טבעות. לעיתים מחלה זו גורמת להתקרחות קבועה. ישנה גם גרסה אלימה יותר של מחלה זו בשם אלופציה טוטאליס הגורמת לנשירת כל השיער שבקרקפת ובפנים.